Politie Kempenland Zorg voor burgers, oog voor veiligheid

Contact: 011 399 299 – In nood: 101

Openingsuren centraal onthaal Leopoldsburg:: Ma. tot vr. 08u – 18u (enkel op afspraak)

Zorg voor burgers, oog voor veiligheid

Dierenpolitie

Veel mensen zien graag dieren en willen er dan ook eentje of meer in huis hebben. Een dier hebben en goed verzorgen vergt kennis, tijd en is zeker niet kosteloos.

Het welzijn van dieren ligt de Kempenlandse politie nauw aan het hart. Tijdens controles merken we vaak een gebrek aan kennis omtrent de noden en behoeften van dieren en worden helaas ook gevallen van verwaarlozing en/of mishandeling vastgesteld. Daarom werd er in 2020 een intern team dierenpolitie opgericht, dat zich specialiseert in de dierenwelzijnswet. Het team bestaat uit 11 gemotiveerde inspecteurs en 1 geëngageerde hoofdinspecteur, met een gedeelde passie voor het welzijn van dieren.  De collega’s beschikken over heel wat vakkennis, volgen specifieke opleidingen en werken samen met andere diensten. Ze zijn de stem voor zij, die niet voor zichzelf kunnen spreken.

Het team voert controles uit naar aanleiding van meldingen van burgers, een collega binnen de politie, na een vaststelling door een andere dienst of in samenwerking met de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn. In uitvoering van o.a. de wet van 14/08/1986 betreffende de bescherming en het welzijn van de dieren verricht het team kwaliteitsvolle vaststellingen en tracht altijd eerst de eigenaar van het dier te responsabiliseren. Bij zwaardere overtredingen wordt proces-verbaal opgesteld. Deze processen-verbaal kunnen leiden tot een inbeslagname, bijvoorbeeld wanneer de gezondheid of het leven van het dier in gevaar is of wanneer de eigenaar weigert om de leefomstandigheden te verbeteren. De Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn wordt hiervan in kennis gesteld, zij volgen het dossier verder op en beslissen wat met het dier gebeurt.

Het team houdt tevens toezicht op personen die veroordeeld zijn tot een verbod op het houden van dieren.  

Wie een mogelijk verwaarloosd of mishandeld dier opmerkt, kan dit melden aan Politie Kempenland via het onderstaande contactformulier. Voor een dringende tussenkomst kan het nummer 112 gebeld worden. 

FAQ     

Ben ik verplicht om mijn huisdier te laten registreren?
Katten (geboren na 2014) en honden moeten door een dierenarts gechipt en geregistreerd worden in CatID of DogID zodat de eigenaar snel kan opgespoord worden als een dier verloren loopt. Dit geldt ook voor alle paardachtigen.

Wat moet ik doen als mijn huisdier is weggelopen?
Je kan dit melden bij je lokale politie. Indien je je persoonlijke gegevens op CatID/DogID zichtbaar hebt gemaakt, word je als eigenaar verwittigd als je harig maatje is teruggevonden. Anders wordt het dier opgehaald door het dierenasiel.
Indien je hond vaak weg- of losloopt, riskeer je een GAS-boete!

Wat moet ik doen als ik een loslopend dier gevonden heb?
Ook dit meld je aan de politie.  Afhankelijk van het soort dier zal er een politieploeg of hondenvanger ter plaatse komen om het dier op te halen of te vangen.  Een hond of kat waarvan de eigenaar niet meteen getraceerd kan worden, wordt overgebracht naar het dierenasiel.  De eigenaar heeft 15 dagen de tijd om het dier op te halen, nadien kan het worden vrijgegeven ter adoptie.

Wat doe ik na een aanrijding met een (wild/huis) dier ?
Zorg indien nodig eerst voor je eigen veiligheid en bel dan 112 voor vaststelling van de feiten. Wees extra voorzichtig als het gewond dier nog in de buurt is! Je neemt best foto’s van de schade voor je verzekering en vult een Europees aanrijdingsformulier in.
Indien het iemands huisdier is en je kan de eigenaar achterhalen, wordt de schade mogelijks via de familiale verzekering geregeld.

Ik kan niet langer voor mijn dier zorgen.  Mag ik mijn huisdier verhandelen of weggeven?
Er zijn wettelijke regels voor het verhandelen van dieren, je mag een dier niet zomaar verkopen of weggeven. Neem bij voorkeur contact op met een erkend asiel.
(Gratis) kittens aanbieden op het internet zonder erkenningsnummer mag niet, dat valt onder verhandelen. Je hond of kat moet altijd gechipt en geregistreerd zijn, katten moeten gesteriliseerd/gecastreerd zijn voor verhandelen.
Meer info? www.vlaanderen.be/huisdieren-verhandelen-of-weggeven  en www.huisdierinfo.be/een-nieuwe-thuis-voor-je-hond-of-kat

Wat als ik hinder heb van blaffende honden?
Je wijkagent is het eerste aanspreekpunt.  Vaak weet hij/zij van wie de hond is en kan het probleem snel aangepakt worden. Is er meer aan de hand, dan zal het team dierenpolitie van onze politiezone worden ingeschakeld.

Mag ik kweken met mijn hond/kat?
Hieraan zijn bepaalde voorwaarden verbonden. Als je katten kweekt (ongeacht het aantal nestjes), of honden (meer dan 2 nestjes per jaar), heb je een erkenningsnummer nodig van Dierenwelzijn Vlaanderen.  Indien je thuis voor een zwerfkattin zorgt die een nestje werpt, is het niet toegelaten de kittens te verkopen of weg te geven.
Kom je in je zoektocht naar de ideale pup/kitten een malafide kweker tegen, aarzel dan niet om ons te contacteren via het contactformulier.
Meer info? www.vlaanderen.be/honden-en-katten-kweken 

Wat doen bij zwerfkatten in je tuin?
Elke gemeente in Vlaanderen heeft een zwerfkattenbeleid, dus neem contact op met de milieudienst.  De dieren worden gevangen, waarna ze gesteriliseerd/gecastreerd worden en terug gebracht naar de plaats waar ze werden gevangen.

Mogen weidedieren in de weide blijven staan bij extreme weersomstandigheden?
Paardachtigen moeten een schuilhok ter beschikking hebben of voldoende natuurlijke beschutting, anders moeten ze worden opgestald.
De schuilmogelijkheid moet in overeenstemming zijn met het aantal gehouden dieren.
De dieren moeten droog kunnen staan en niet voortdurend met hun poten in de modder. De eigenaar dient te zorgen voor een degelijke bodem in het schuilhok, liefst bedekt met stro.

Ik wil een geval van dierenverwaarlozing of -mishandeling melden.
Dit kan via ons contactformulier of het algemeen telefoonnummer 011/399299.
Is de situatie dringend, bel je best via het noodnummer 112, zodat er zo snel mogelijk een politieploeg ter plaatse kan gaan.

www.huisdierinfo.be
www.vlaanderen.be/dierenwelzijn
www.peer.be/dierenwelzijn
www.blauwe-kruis.be/asiel/dierenasiel-van-lommel
www.dogid.be
www.catid.be
www.horseid.be

Contactformulier Dierenpolitie

    *Verplicht veld