Internetcriminaliteit

De laatste jaren merken we meer en meer op dat criminelen de weg hebben gevonden naar het internet. Via deze weg proberen ze je te misleiden en geld afhandig te maken. Wees Alert. Hierbij enkele voorbeelden

– Spullen te koop via internet

Een goedkope auto, een goedkope smartphone, een goedkope fiets, … Vaak te mooi om waar te zijn! De oplichter plaatst een valse advertentie, vaak op een legitieme (tweedehands)website. Of de oplichter doet zich voor als koper van spullen die jij te koop aanbiedt op internet. Vermijd om persoonlijke informatie door te geven aan de verkoper, zoals identiteitsdocumenten of bankgegevens. Ze kunnen misbruikt worden voor andere criminele feiten.

– Phishing

Een bank stuurt een e-mail of sms met de vraag om zo snel mogelijk een nieuwe bankkaart aan te vragen door te klikken op een bepaalde link. Ze vragen naar je identiteit en/of telefoonnummer. Nadien vragen ze om de codes van je digipass of code van je bankkaart door te geven. Antwoord nooit op dit soort van mails. Twijfel je, neem dan contact op met je bankinstelling.

– E-mailadressen

Deze worden gehackt en misbruikt om jouw contactenlijst te mailen. In de mail wordt dan gevraagd om geld over te schrijven naar een rekening van de criminelen.

– Nagemaakte websites

Via een link (in een e-mail, sms, op een website, …) kan je op een nagemaakte website terecht komen Dit kan je op twee manieren zien:
1. Ga met je muisaanwijzer op de link staan voor je er op klikt. De link verschijnt als je even wacht. Verwijst die niet naar de website die je dacht te bezoeken (bvb. die van je bank), dan klik je niet op de link!
2. Heb je toch geklikt, dan zie je bovenaan in de adresbalk geen enkele verwijzing vooraan in het adres (dat begint met https:// ) naar de naam van de website die je wilt bezoeken. Wees dus aandachtig!

– Virussen

Sommige oplichters maken gebruik van een e-mail, zogezegd gestuurd door een openbare instelling, waarin een virus zit. De afzender gaat je proberen te overtuigen een bijlage in de mail te openen, zodat op die manier je toestel besmet wordt met een virus. Door dit virus heeft de hacker toegang tot jouw toestel en bijgevolg tot alle (bedrijfs)informatie zoals klantengegevens, facturatiegegevens, boekhoudinggegevens, paswoorden, enz. Het kan ook zijn dat de mail een cryptovirus bevat waardoor de harde schijf van de computer versleuteld kan worden.

– Emotiefraude

Oplichters spelen op de gevoelens van hun slachtoffer om hen geld te ontfutselen. Je kan in contact komen met oplichters via een spammail, via een datingsite, via sociale media, via een chatbox, … Nadat gedurende enkele weken een vertrouwensband werd opgebouwd, vraagt de geliefde/vriend/… om geld: voor de reis naar België, om kleren te kopen, om voor de achterblijvende familie te zorgen, om hospitaalkosten van het dochtertje te betalen, om een erfenis vrij te krijgen, enz. Na het incasseren van – vaak – verschillende bedragen blijft het plots stil aan de andere kant. In werkelijkheid heeft de geliefde/vriend/… nooit bestaan. Indien een kennis je om geld vraagt op de manier hierboven beschreven, weiger en verbreek elk contact!

– Valse loterijen

Je krijgt een bericht dat je een smak geld, een smartphone, … gewonnen hebt, hoewel je nooit aan een loterij deelnam. De oplichter maakt geregeld gebruik van de naam van bekende bedrijven of mensen om vertrouwen op te wekken.

Verdachte zaken kan je doormailen naar verdacht@safeonweb.be of je kan melding doen op de website https://meldpunt.belgie.be