Politie Kempenland Zorg voor burgers, oog voor veiligheid

Contact: 011 399 299 – In nood: 101

Openingsuren centraal onthaal Leopoldsburg:: Ma. tot vr. 08u – 17u (enkel op afspraak) | Avondopening:: Ma. & Do. tot 19u

Zorg voor burgers, oog voor veiligheid

Pas op voor “Slimme toestellen in huis”

Van 17 tot 23 oktober 2022 keert Besafe@home terug met een sensibiliseringsweek met als thema “De beveiliging van de ‘slimme’ toestellen in huis”.

Iedereen heeft wel “slimme toestellen” in huis. De vraag is, is dat wel zo slim, en hoe kan ik er mee om gaan.

Met internet verbonden toestellen zijn absoluut overal en we zijn er ons zelfs niet meer van bewust. Onze stofzuiger, wasmachine, verwarmingsinstallatie, slimme deurbel, de installatie van zonnepanelen,… Verbonden voorwerpen maken deel uit van ons dagelijks leven, maar zijn ze altijd veilig?

Wat zijn de risico’s?

Verbonden toestellen kunnen een aantal risico’s inhouden wanneer ze gehackt worden.

We geven een aantal voorbeelden:

  • Weten dat je niet thuis bent via je vaatwasser? Potentiële inbrekers kunnen vanop afstand zien dat je vaatwasser al enkele dagen niet gebruikt wordt.
  • Aan een plan van uw woning geraken via je robotstofzuiger?
  •  Je interieur bekijken via de camera van je babyphone?
  • Het vergrendelingsmechanisme van je elektrische sloten desactiveren?

Waarop moet ik letten wanneer ik ‘slimme’ toestellen koop/gebruik? 

  • Informeer jezelf goed op voorhand: Zoek online recensies op over alle toestellen die je wil aankopen en vraag advies aan een technisch deskundige.
  • Opgepast voor ‘witte’ producten: Vaak worden via webshops goedkopere afgeleiden van merktoestellen verkocht. Deze toestellen beschikken echter dikwijls over minder beveiligingsmogelijkheden. Zorg er dus zeker voor dat je voldoende recensies hebt gelezen als je de aankoop van een dergelijk toestel overweegt.
  • Volg de instructies van de gebruikshandleiding: Eenmaal je een toestel hebt aangekocht, is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen toe te passen die in de handleiding opgesomd staan. Wijzig steeds de standaard wachtwoorden.
  • Voer tijdig updates uit: Om je toestellen te beveiligen tegen personen met slechte bedoelingen, is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren.
  • Beveilig je Wifi-verbinding: Gebruik een wachtwoord, verander de naam van jouw netwerk en zorg ervoor dat updates worden uitgevoerd. Weet steeds wie toegang heeft tot jouw internetnetwerk en verander het wachtwoord indien nodig.

Meer info kan je steeds vinden op http://www.besafe.be/nl